PENGALAMAN HAJI SECARA MUASSASAH2014

Wednesday, 7 May 2014

KEHIDUPAN DI MATRIKULASI DULU PART 2

Sambung cerita psal matrikulasi mama.... mama dok kelas bawah Aminudin Baki dikenali sebagai AMIBA.
Kelas atas ZAABA... cam mana kelas dibahagikan mama tak tau la...
Masa ni mama bukanla cerdik sangat kan... belajar matematik la yang paling susah masa tu ... cikgu ajar laju je... mama pulak slow kan..
Cikgu Fizik...namanya Cikgu Roslan, Kimia .. cikgu A Rahman... Biologi  cikgu Muslimah... ermm yang lain lupala pulaknya... ermm dah tua la mama kan... ha..ha..seorang lagi cikgu Jaafar ...dan cikgu  ??? tak ingat lagi..
Cikgu pulak kuatnya slang ganu... hu..hu... awalnya sukar nak faham tapi lama-lama ok la. Setiap murud dibahagikan kepada beberapa kumpulan.... kalau kat MRSM di panggil Home room... masa tu lupa la pulak panggil apakan... tapi kumpulan mama di bawah cikgu A. Rahman...

Balik cuti... cikgu yang hantar ke stesen bas... naik bas malam sampai subuh...dari Terengganu ke Johor Bahru... jauh tu...pas tu 3 jam lagi ke rumah mama kat kampunggg tuuuu.
Zaman mama tak da hp lagi...jadi tulis surat ja... mak mama dah abah tak padai membaca.. tapi mak boleh baca jawi... jadi tulis surat dalam tulisan jawi ..mama boleh menulis dengan baik maklumla orang Johor kan pandai tulis jawi sekolah ugama sampai kelas khas... perasaan terrror la tu....hi..hi
rumah mama juga masa tu tidak ada kemudahan telefon TM... Kawan mama selalulah call parent dia orang dengan reverse charge...
Pada satu ketika mama kena urticaria yang teruk so kawan mama tolong teman mama ke klinik swasta masa tu... dapat ubat dan injection..
Masa dok kar sana juga mama alahan teruk..badan gatal-gatal mungkin sebab air atau cuaca dan juga berdekatan dengan kilang... habis tumbuh bisul sana sini... tapi tak ada mata nya... bengak besar sangat... kat tangan peha siku dan sana sini lah lepas satu satu... hampir setahun jugalah masalah tu... namun syukurla lepas tu ok.
Antara peristiwa yang tidak boleh dilupakan ialah bebrapa perkataan yang digunakan contohnya sammah tu lima puluh sen... kemarin tu semalam...ceklat tu gula-gula... ada beberapa peristiwa yang berlaki berkaitan dengan perkataan ini... tu yang tak boleh lupa...No comments:

Post a Comment