PENGALAMAN HAJI SECARA MUASSASAH2014

Friday, 9 May 2014

BELAJAR KEMAHIRAN DI GIAT MARA

Terdapat pertanyaan bagaimana untuk belajar di Giat Mara...Anak mama ambik kursus fashion and dress making... untuk tempoh 6 bulan...bayaran untuk pendaftaran sebanyak RM 365.00 lepas tu kena banyar lagi lebih kurang RM 60.00 untuk 2 pasang T shirt Giat Mara..
Ealun bulanan diberikan sebanyak RM 200.00 sebulan..
Memang berbaloi kan
Tapi perlu tau makan, tempat tinggal tidak disediakan..
Banyak Giat Mara di seluruh negara yang menawarkan kursus yang berbeza-beza... boleh pilih dengan kesesuaian dan minat masing masing....

Caranya buka web site Giat Mara... di tepi kanan ada permohonan on line...klik dan isi borang tu sub mit on line..




Contoh kursus yang ditawarkan oleh Giat Mara dalam negeri Selangor....nampak ke gambo tu... kalau tak masuk aje website Giat Mara Selangor ....
Antara kursus yang ada adalah seperti berikut:
SENARAI MENGIKUT KLUSTER

KOMPUTER & IT
PERCETAKAN
FABRIK
MEKANIKAL
ELEKTRONIK/MEKATRONIK
SENIBINA
PENGANGKUTAN
ELEKTRIKAL
HAIRDRESSING & COSMETOLOGY
KULINARI
HOSPITALITI
PEMBUATAN

Kursus ini memang bagus....terutama bagi yang tidk berminat untuk belajar lagi ambillah kursus kemahiran ini. Memang boleh dapat menampung kehidupan punya... pucuk pamgkal rajin dan minat...
Anak mama daripada tak pandai lansung menjahit dah boleh buat sendiri baju kurung, baju kurung moden, blouse, skirt, baju kemeja, baju melayu, baju melayu moden, gaun kanak-kanak semuan ni cuma 4 bulan aje belajar dah boleh buat... siap dah ambik upah jahit baju kurung kawan dia lagi....




42 comments:

  1. salam .. nak tanyala .. anak akak tinggal dekat mana masa belaja tu ? so lepas bayar2 tu semua kita keluar duit untuk rumah and makanan jela ea ?

    ReplyDelete
  2. waialaikumussalam.... anak akak tinggal di rumah sebab tempat belajar tu dekat aje dg rumah kami. Tempat tinggal , makan , pengganggkutan memang tidak disediakan ileh Giat MARA

    ReplyDelete
  3. Salam. PERCUMA!!! Program Latihan Kemahiran & Kerjaya 2015 - 3D Animasi (6 bulan) sedang dibuka. Di Nibiru Pictures Sdn. Bhd. Bandar Botanic, Klang.  Penempatan terhad kepada 25 orang yang berminat & terpilih sahaja. Yuran belajar, alaun, tempat tinggal & makan minum disediakan. Jangan ketinggalan!!! Rebutlah peluang keemasan ini!!! Minta copy paste & hebahkan kpd org ramai bagi memberi peluang kpd anak bangsa kita. Terima kasih..

    ReplyDelete
  4. Tiada tempat tinggal?, kalau macam itu kenapa saya daftar ada tempat tinggal dan pengangkutan

    ReplyDelete
  5. Yuppp tiada tempat tinggal dan penggangkutan yang disediakan. Ini berdasarkan pengalaman anak saya sendiri ya....

    ReplyDelete
  6. kalau degree dia tak terima ke?

    ReplyDelete
  7. jadual harian dia macam mana eh ? gap between classes ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ianya sepenuh masa... jadi macam pergi kerja la... mula pukul 8 pagi habis pukul 5 petang.. setaip hari isnin hingga jumaat kecuali hujung minggu atau cuti umum...

      Delete
  8. kalau saya bekerja dan mahu mengikuti kelas hanya pada hujung minggu boleh ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh... kursus ini sepenuh masa dari jam 8.00 pagi hingga 5 petang kecuali hujung minggu dan cuti umum...

      Delete
  9. Setiap isnin hingga jumaat dari pukul 8pagi-5petang . Selama 6 bulan ke kak?

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum kalau yang da tahap degree pon kalau saje nk try ambil kursus ni boleh ke akk? sbb skrang ni susah nk cari kerja so saya terpikir nk tambah ilmu skit mana la tahu lepas habis kursus saya dpt kerja. Maksud saya xde sekatan peringkat umur kan? sesiapa aje bole ambil kan? bila tarikh ttup pendaftaran ya akk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumuusalam dik.. rasanya boleh kot... sebab tak ada limit untuk umur. Pendaftaran boleh buat secara on line dalam website. Pengambilan 2 kali setahun untuk kursus ni... Januari dan Julai..

      Delete
  11. Salam.. sy berumur 25.. ada bby sorg.. sy penganggur terhormat yg memiliki diploma dan sijil profesional berdaftar(jururawat)..alkisah sy kemalangn dan skrg pth tgn..sy ingt nk ambek kursus fabrik dressmaking lps tgn sembuh..mudahan ada rezeki utk sy dan keluarga...

    ReplyDelete
  12. Salam.. sy berumur 25.. ada bby sorg.. sy penganggur terhormat yg memiliki diploma dan sijil profesional berdaftar(jururawat)..alkisah sy kemalangn dan skrg pth tgn..sy ingt nk ambek kursus fabrik dressmaking lps tgn sembuh..mudahan ada rezeki utk sy dan keluarga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam... mama doakan adik segera sembuh... baguslah kalau adik nak belajar menjahit ni..memang tak rugi. kalau dah kerja pun nanti boleh buat pendapatan sampingan disamping jahit baju keluraga dan diri sendiri... super jimat... uapah jahit sekarang mahal .. kain lagi murah...

      Delete
  13. Tiada asrama ? Agak-agak Giatmara terima saya tak sbb saya dah mohon baru-baru ni tapi saya tandakan "tiada tempat tinggal" dan "tiada pengangkutan"

    ReplyDelete
  14. salam akak.nak bertanya..bagi pembayaran yuran tu ..pembayaran masa daftar or bole byr skrg sblom bulan start kelas,?

    ReplyDelete
  15. wasalam dik... aduh tak berapa ingat la pulaknya bila anak mama bayar... rasanya masa daftar kot...soory ya

    ReplyDelete
  16. Kak.. Dah dapat sijil tu,nak cari kerja macamana erk?.. Maaf bertanya..

    ReplyDelete
  17. Klau da hbes blaja kt mara bleh sambung kat University lain plk tk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setahu mama untuk masuk universiti program ijazah adalah melalui beberapa laluan iaitu lepasan SPM yang mengikuti matrikulasi/asasi, lepasan STPM/STAM ataau lepasan diploma atau yang setaraf dengannya...

      Delete
  18. hai kemasukkan dia tu macam mana ya secara manual atau ada kemasukkan macam tempat belajar lain dan bulan berapa ya ?? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pohon on line, interview lepas tu dapat keputusan, daftar kat tempat tu... belajar 6 bulan ya....

      Delete
  19. Assalamualaikum. Saya nak bertanya, adik saya baru lepas pt3. Result dia tak berapa nak memberangsangkan. So saya ingat nak masukkan dia ke giat MARA. Kalau saya masukkan dia ke giat MARA. Selepas tamat pengajian. Dia ada peluang nak sambung mana mana ke ? Ataupun terus bekerja

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum. Saya nak bertanya, adik saya baru lepas pt3. Result dia tak berapa nak memberangsangkan. So saya ingat nak masukkan dia ke giat MARA. Kalau saya masukkan dia ke giat MARA. Selepas tamat pengajian. Dia ada peluang nak sambung mana mana ke ? Ataupun terus bekerja

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum. Saya nak bertanya, adik saya baru lepas pt3. Result dia tak berapa nak memberangsangkan. So saya ingat nak masukkan dia ke giat MARA. Kalau saya masukkan dia ke giat MARA. Selepas tamat pengajian. Dia ada peluang nak sambung mana mana ke ? Ataupun terus bekerja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam... Giat Mara ni lebih kepada kemahiran. Terdapat kursus tertentu yang dipilih ada yang mempunyai tahap -tahap tertentu seperti kursus elektrik ... ada samapai tahap 4 kalau tak silap la... boleh masuk le laman web Giat Mara berkaitan kursus yang ditawarkan.... kalau macam kursus jahit menjahit ni hanya 6 bulan jer....

      Delete
  22. Umur 17 tahun saya kena buang sekolah ,boleh ke saya masuk sesi 2017 julai ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya boleh jer dik... cuba jer mohon... insyallah dapat kot... ini pendapat peribadi mama jer ya...

      Delete
  23. Dekat mane ade pembuat pakaian wanita tahap 3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf la ya mama kurang pasti dekat mana....

      Delete
  24. assalamualaikum kak, giatmara ni ada interview x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam... ya dik ada interview

      Delete
    2. kak interview soalan jenis ape dia tanye

      Delete
  25. salam acik,kalau saya nak masuk lps spm rasanya sempat habis x sblm masuk universiti??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yupp kalau dapat matrikulasi ke atau masuk kolej tu terpaksalah berhenti..hantar surat berhenti bersama surat tawaran ke matrikulasi atau kolej yang berkenaan.... itu yang anak mama buat masa dulu

      Delete
  26. Assalamualaikum.. Nak tanya yg mngikuti giatmara ni utk sepenuh masa hri isnin hingga jumaat.. Brmksud.. Sabtu dan ahad cuti lah ye??

    ReplyDelete
  27. Ya... macam orang bekerja waktu pejabat... cuti umum pun sama cuti

    ReplyDelete