PENGALAMAN HAJI SECARA MUASSASAH2014

Thursday, 16 January 2014

KEMASUKKAN MRSM 2014

Semalam telah diumumkan keputusan untuk memasuki MRSM bagi tingkatan satu 2014.
Alangkah sedihnya mama cucu saudara mama yang dok sekolah di kampung tu tak dapat masuk  MRSM. Dialah satu-satunya anak bongsu dalam keluarganya yang begitu teruja untuk masuk sekolah berasrama. Dari segi kelayakan rasasanya tak ada masalah. Dia dapat 5A, aktif koko di sekolah, merupakan Penolong Ketua Pengawas. Sekolah taraf kampung aje.... muridnya hanya seratus lebih sikit je dari darjah 1-6.  Tahun 2013 hanya 20 murid yang duduk UPSR. Namun apa yang membanggakan ialah kegigihan para gurunya yang mencurah bakti tan tahun 2013 merupakan tahun terbaik bagi sekolahnya dengan 7 murid dapat 5A. Rakan -rakan lain yang dapat 5A telah mendapat tawaran selah berasrama penuh, manakala dia gagal. Segunung harapan diletakkan agar dia dapat masuk MRSM. Namun ia nya tidak kecapaian. menyebabkan dia bersedih, murung dan menanggis.

Memang pelik kenapa dia tak dapat, sekolah luar bandar, bapa hanya mengambil upah potong sawit, ibu suri rumah... dari segi akademik memang cemerlang tapi ermmm satu aje yang tak ada talian hayat....

Orang lain ada talian hayat, kenal sipolan dan sipolan ...so hai-hai atau halo aje dapat. Inilah nasib orang kampung yang ingin berjaya. Bukan mudah untuk menembusi sekolah berasrama penuh ni.... Moga cucu saudara mama ni tidak patah semangat dan bersabar.


No comments:

Post a Comment