PENGALAMAN HAJI SECARA MUASSASAH2014

Tuesday, 9 October 2012

ANGIOGRAM

 

 Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semalam mama bercuti khas untuk menemani en hubby ke Hospital Serdang untuk menjalani angiogram. Prosedur ini adalah bertujuan untuk mengesan saluran darah yang membekalkan oksigen kepada jantung tersumbat atau tidak...

Terdapat 3 saluran darah utama yang membekalkan oksigen kepada jantung iaitu right coronary artery, left coronary  arteri dan juga circumflex artery.

Dengan melakukan prosedur ini pakar akan dapat menentukan salur darah mana yang tersumbat  dan mengambil tindakan selanjutnya berdasarkan keputusan angiogram ini. Prosedur ini dilakukan di unit rawatan harian, dimana pesakit diminta berpusa pada pagi hari yang ditetapkan. Sebelum ke hospital pesakit perlulah mencukur segala bulu-bulu di bahagian pergelangan tangan kanan dan juga dari bahagian pusat hingga kepertengahan peha termasuk bulu-bulu di bahagian sulit. Ini kerana saluran darah utama di pergelangan tangan ( radial artery) atau femoral artery akan dicucuk dan sejenis dye akan diinjet semasa prosedure dijalankan dan x ray akan dilakukan... Bisanya tanpa komplikasi, prosedur ini hanya 30 minit aje...

Kalau terdapat bluckage more thean 70%, pakar akan mekalaukan balooning dan juga stenting bagi membesarkan saluran darah yang terlibat. Kalau lebih serius lagi, munkin pakar akan merujuk kepada pakar bedah jantung untuk by pass surgery...

Alhamdullilah en hubby hanya mengalami minor blockage di branch right coronary dan circumflex artey. Bukan di arteri utama. So he just needs aggressive medical theraphy dan juga diet control with exercise....

Pukul 3.00 petang dah sampai rumah.... MC 7 hari.... tak boleh gunakan tangan kanan untuk angkat barang berat.... kalau buat guna fermoral arteri lagi teruk... bleeding is the main complication... syukur no complication to en hubby.... get well soon honey..


2 comments:

  1. Macam mana keadaan suami skrg lepas angiogram? Ayah saya baru nak buat, maka tercari2 info juga ni. risau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas angiogram alhamdullilahdia ok cuma tangan yang kena cucuk tu tidak boleh gerak banyak untuk elakkan pendarahan. Suami hanya perlu meneruskan ubat jantungnya.

      Delete