PENGALAMAN HAJI SECARA MUASSASAH2014

Friday, 14 April 2017

REUNION :Alkisahnya bersama-sama geng sekolah


Assalamualaikum... kisah yang mama nak coretkan hari ini berkaitan reunion atau pun perjumpaan beramai-ramai kenkawan kita dari zaman kecik kecik. Kalau di alam maya era kini ianya lebih kepada group whatsapp, telegram, tweeter, fb dan sebagainya... mama agak kurang la kecuali whatsapp group jer... tu pun selalu jadi silent reader dari menyampuk... kalau perlu adalah mama akan muncul sekali sekala. Tapi sekiranya kawan  message persernol insyallah mama akan response. Mama tak berapa suka cakap perkara2 personal, teguran atau arahan individu dinyatakan dalam group di media sosial.Gruop ini sekadar untuk info atau berkongsi seseatu yang perlu aja... atau memudahkan kita untk menghubungi kekawan kita kan..

Berbalik pada topik reunion...mama memang tak pernah jon mama-mana reunion pun. Memang banyak group ex sekolah rendah, ex sekolah menegah, ex matrix, ex uni dan bagai2 lagi la termasuk group taman perumahan...  kadang tu dalam satu group yang aktif boleh beribu-ribu message dalam sehari...aduhai bilala nak baca... memang tak la baca semua... kadang tu ada juga terlepas cakap dalam group, bergurau berlebihan dan sebagainya menimbulkan salah faham dan berlaku keci hati tuduh menuduh dan sebagainya...
Kalau nak keluar dari group pulak rasa serba salah pulak kang dikatakan kita ni sombong kan... jadi diam adalah lebih baik kan...Semua group yang mama join tu mama bagi silent notification... jadi tak lah mengganggu mama walaupun beribu2 message masuk..hahaha

Reunion ni  ada baik ada buruknya juga. Baiknya boleh mengeratkan persahabatan antara kenkawan yang dah puluhan tahun tidak bertemu. Boleh jumpa kembali berborak cerita dulu dan kini. Yang buruknya pulak ada yang menimbulkan suasana kurang menyenangkan seperti sikap suka menunjuk-nunjuk, berpuak-puak dan sebagainya.

Mama tak pernah join reunion yang dirancang secara formal. Tapi adalah  sekali mama jumpa kawan sekolah dalam 4 ke 5 orang semuanya perempuan di Putrajaya dulu dalam tahun 2010. Lepas tu beberapa kali ke rumah kawan sekolah mama perempuan juga menziarahi kawan mama nak pergi haji masa tu dan yang paling biasa pergi jemputan majlis kahwin anak kenkawan jika berkesempatan. Tapi masa majlis kahwin ni biasanya tak boleh nak borak dengan tuan rumah sebab sangat sibuk kan melayan tetamu hanya sempat bersalaman jer la biasanya...Bukan mama tak nak pergi join reunion ni tapi kan mama ni tak pernah keluar jenjalan sendirian terutamanya seteleah berkahwin. Kemana-mana sahaja biasanya en hubby ikut kecuali hal yang berkaitan dengan kerja dan tugas rasmi. Jadi memang rasa janggallah kalau keluar en hubby tak ikut. Nak pergi reunion sekolah menengah dan uni tu mama rasa susah sikit sebab setelah ditimbang baik buruknya mama dan en hubby berpendapat ada banyak kemungkinan yang mungkin akan menyinggung perasaan salah seorang daripada kami  kot......

Baru-baru ni mama join reunion kenkawan sekolah rendah setelah menerima pelawaan daripada kawan2 yang tak putus-putus mengajak mama untuk menyertainya.  Mama dimaklumkan akan tarikh berkenaan 5 bulan sebelum kot dan setiap bulan ada reminder dan semakin dekat dengan tarih tersebut setiap minggu diikuti oleh setiap hari...hahaha. Mama memang tidak memberikan sebaraang komitmen untuk hadir keraana bimbang tidak dapat untuk menyertainya. Namun di saat-saat akhir mama bersetuju untuk hadir sekiranya en hubby mama akan ikut serta ke majlis tersebut. persetujuan mama berikan sehari sebelum tarih berkenaan. Tiada bayaran yang dikenakan pun semuanya disponsor oleh pihak penaja iaitu kenkawan mama. Bukan mama aje yang tidak payah bayar namun semua yang hadir tu ya...

Mama rasa nilah yang pertama dan terakhir kot join majlis cam ni. Bukannya apa mama rasa kurang sesuailah kiranya majlis diadakan sebelah malam, mula selepas maghrib dan habis lepas jam 12 malam.. kurang manis bagi mama yang perempuan keluar rumah malam-malam dan balik menjelang lepas tengah malam. Nasib baik en hubby mama teman... kalau tak memag tak pergilah kot. Dah tu majlis tu diadakan disebuah tempat yang ada persembahan life band yang memang depan mata. Faham-faham ajelah suasana di tempat tersebut dengan muzik yang amat kuat. Mama kurang selesa kerana nak berborak dengan kanwan-kawan yang memang dah 40 tahun tak jumpa pun susah... terlalu kuat muzik dan nyayiannya.

Dari segi makanan mama tidak kisah sangat sebab makanan bukan perkara utama bagi maa. Pada malam tersebut terdapat makanan secara bufet yang memang telah disediakan tetapi semua kawan-kawan boleh memesan pelbagai makanan western atau  makanan tempatan seperti satay, mee goreng mamak dan sebagainya... order je dan makan bayaran ada yang settlekan.

Selain daripada iitu pihak penganjur juga telah memberikan cenderahati kepada semua yang hadir pada malam berkenaan. Jutaan terima kasih buat yang menaja semua makanan , cenderhati dan layangan sahabt2 sekelian. Terima kasih kepada semua yang hadir, walaupun kebanyakkannya terutama yang lelaki ramai yang mama tak cam jika berjumpa di luar kerana perubahan fizikal yang ketara. Jadi kalau jumpa diluar tu bila mama tidak bertegur sapa bukan bermakna mama sombong tau.

sementara menunggu yang lain sampai
antara yang hadir bagi zon KL

korum belum penuh lagi...
antara rakan-rakan yang hadir

Sekian...wasssalam...


No comments:

Post a Comment