PENGALAMAN HAJI SECARA MUASSASAH2014

Wednesday, 5 February 2014

BELAJAR MENJAHIT DI GIAT MARA

                                                 

Mama ada ceritakan sebelum ni yang anak kedua mama yang sedang menunggu SPM mengambil kursus jahitan jangka pendek di Giat Mara. En hubby ynag galakna angah ni agar masa tak terbuang sambil belajar memandu untuk mendapatkan lesen motor dan kereta. Memandangkan angah punya kelas jahitan setiap hari dari jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang dari Isnin sampai Jumaat, maka masa angah agak padat. Boleh belajar kereta hanya Sabtu dan Ahad sahaja. Waktu ni ramai pulak yang belajar, maka masa nak belajar hanya sejam aje la... nak buat cam mana itu aje masa yang angah ada.
Ni dah sebulan angah belajar jahit. Mula-mula tu memanglah susah kan sebab angah tak pernah guna mesin jahit pun. Jahit lurus pun tak boleh. Minggu pertama orientasi. Minggu kedua belajar jahit lurus, zig zaz, bulatan dan sebagainya . atas kertas A4 je dulu.... sampai koyaklah kertas tu... susah gak mama dah cuba memang tak jadi pun. Apapun angah gigih membuatnya. Ada 10 corak yang disediakan, angah minta ayahnya fotostat 5 keping tiap satu.... sehari suntuk angah dok jahit guna mesin tu... walaupun tak sempurna mama kata okay lah tu ni kali pertama angah buat... hantar cikgu dapat C.... not bad kan...
Lepas tu kena buat atas kain pulak, sama macam corak sebesar kertas A4 tu. Okay jugalah angah jahit.
Minggu seterusnya angah belajar buat polar... yang ni susah gak, belajar buat ukuran dan lukis.....
Minggu lepas angah belajar buat blouse... dah siap katanya, tapi berapa puluh kali angah tetas sebab buat sambungan tak cantik katanya. Dah siap sempit pulak blouse tu di ketiak dan singkat... tak pe angah.. tu baju yang pertama...

Minggu ni angah kata mula buat kemeja. Angah nak buat untuk ayah katanya.... seminggu belajar boleh siap kot... nanti kita tunggu hasilnya..
Untungkan belajar ni... mama dulu tak dapat peluang cam ni. Murah aje bayarannya hanya sebanyak             RM 360.00 kurusu ni 6 bulan. Sebab tempat tu dekat dekat rumah mama, so angah naik motorsikal aje gi sendiri ikut jalan kampung. Mara juga bagi elaun RM 200.00 sebulan....tu yang angah excited nak telefon baru katanya... mama bagi dia RM 10.00 sehari duit makan...kadang angah bawa bekal ...air memang bawak pun....



24 comments:

  1. Mama arra...saya nak cari kawan bukak tempat jahit sendiri...kalo angah sudi kita bole join venture

    0129017789

    ReplyDelete
  2. salam akak,

    kawan saya berminat nak masuk belajar kt mara jugak utk kursus jahitan. tapi saya cari kat website tak jumpa2. boleh tak akak bg link atau cerita sedikit sebanyak mcm mana nak masuk kursus tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ni giat mara tengah cari orang untuk part time, boleh pilih sesi pagi atau petang. kawan saya ramai yang belajar secara full time. tengok website giat mara.

      Delete
    2. Kak , kalau part time tu kita boleh pilih masa ?

      Delete
    3. Kak , kalau part time tu kita boleh pilih masa ?

      Delete
    4. Soory ya, tak tau pulak ada part time... yang anak mama dok buat ni full time ya... 6 bulan 8.00 pagi- 5.00 petang 5 hari seminggu, cuti umum kelas pun cuti

      Delete
  3. apa beza part time dengan full time ? dia boleh ulang alik dari rumah ke tempat belajar ke ? atau dia ada sediakan asrama? ada yuran pendaftaran ke?

    ReplyDelete
  4. untunglah belaiar awal2.....dulu saya tak minat sekarang baru terbuka pintu hati nak belajar....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ermm, yelah..sy pom, sama jgk.. Dulu x minat pom nk belajar..tp, skrg nie.. Keinginan nk bljr menjahit tu tinggi pulak... Dh lepas STPM, Diploma n Degree +-5tahun..umur pom dh tua..yg len bdk² lagi..~ Lucu la.. Hehhehee..

      Delete
  5. boleh tahu x kat giatmara. nama penuh kursus tu apa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fashion and Dress making
      Giat Mara Sepang di Pekan Salak

      Delete
    2. Assalam kak,ada no telefon giat mara tak?sbab sy cari xjumpa la..klu kat tmpat gombak ade tak ek?

      Delete
    3. Assalam kak,ada no telefon giat mara tak?sbab sy cari xjumpa la..klu kat tmpat gombak ade tak ek?

      Delete
    4. Sila ke laman web giat mara, di sana ada semua maklumat yang dikehendaki.. jenis kursus,tempoh kursus, dimana kursus diadakan, alamat dsb....

      Delete
  6. Masa temuduga soalan susah ke ditanya.??..in sha Allah next year saya mula ikuti kursus menjahit..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. soalan tu tak susah... nak tengok kita benar berminat tak dalam jahit menjahit ni... yang lain tu simple je....Good luck

      Delete
  7. Apa beza kursus Pattern and Garment Production dgn kursus Fashion and Dress Making ye ??

    ReplyDelete
  8. Apa beza kursus Pattern and Garment Production dgn kursus Fashion and Dress Making ye ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf la ya, mama tak tau nak jawab soalan ni, yang mama tulis ni berdasarkan pengalaman anak mama yan ikut kusus ni.. fashion and dress making belajar jahit baju kururung, baju melayu, kemeja, skirt, gaun dan juga blouse....setakat ni je yg boleh bagi info...

      Delete
  9. Berape kos pembayaran utk mengambil kos ni??

    ReplyDelete
  10. Berape kos pembayaran utk mengambil kos ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan ada dalam entri ni mengenai kos tu....

      Delete
  11. assalam..saya nk tanye yuran utk kursus ni tpi part time sme je dgn fulltime ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam... kursus di giat mara ini adalah full time....

      Delete